Έχουμε ήδη όλα όσα χρειαζόμαστε...




Πολλές φορές βάζουμε στόχους, ονειρευόμαστε και προσδοκούμε να καταφέρουμε διάφορα πράγματα στη ζωή μας  χωρίς να δίνουμε σημασία και να εκτιμούμε αυτά που έχουμε ήδη... Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διεργασιών είναι αλήθεια πως μας κατακλύζει το άγχος και βιώνουμε συχνά συναισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ διδακτική ιστορία από την ινδική παράδοση που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως έχουμε τελικά όλα όσα χρειαζόμαστε...
«Μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, ένας άνθρωπος που αναζητούσε την αλήθεια βρέθηκε σε μια σπηλιά, στην οποία υπήρχε ένα πηγάδι. Μια και τον είχαν συμβουλέψει να ρωτήσει το πηγάδι για το ποια είναι η αλήθεια, του έθεσε το θεμελιώδες αυτό ερώτημα. 
Τότε, από τα βάθη της γης ήρθε η εξής απάντηση: «Πήγαινε στο σταυροδρόμι του χωριού κι εκεί θα βρεις αυτό που ζητάς».
Γεμάτος ελπίδα και προσδοκία, ο άνθρωπος έτρεξε στο σταυροδρόμι όπου το μόνο που βρήκε ήταν τρία καταστήματα χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Το ένα κατάστημα πουλούσε μέταλλα, το άλλο ξύλα και το τρίτο λεπτά σύρματα. Τίποτα και κανείς δεν φαινόταν να έχει σχέση με την αποκάλυψη της αλήθειας.
Απογοητευμένος, ο αναζητητής επέστρεψε στο πηγάδι για να ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό όμως του είπε μόνο: «Θα καταλάβεις πολύ αργότερα». Όταν ο άνθρωπος διαμαρτυρήθηκε, το μόνο που πήρε ως απάντηση ήταν η ηχώ της δικής του φωνής. Αγανακτισμένος επειδή νόμιζε ότι το πηγάδι τον είχε κοροϊδέψει συνέχισε την περιπλάνησή του για να βρει την αλήθεια. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η ανάμνηση αυτής της εμπειρίας σιγά σιγά ξεθώριαζε μέχρι που ένα βράδυ, έτσι όπως περπατούσε κάτω από το φως του φεγγαριού, του τράβηξε την προσοχή ο ήχος από κάποιον ινδιάνικο ρυθμό. Ήταν μια υπέροχη μουσική που παιζόταν με μεγάλη μαεστρία κι έμπνευση.
Συγκινημένος, πλησίασε τον μουσικό και κοίταξε τα δάχτυλά του να χορεύουν πάνω στις χορδές. Άρχισε να περιεργάζεται το μουσικό όργανο, σιτάρ, και ξαφνικά άφησε μια χαρούμενη κραυγή: το σιτάρ ήταν φτιαγμένο από σύρματα και κομμάτια από μέταλλο και ξύλο όπως ακριβώς αυτά που είχε δει τότε στα τρία καταστήματα και είχε θεωρήσει ότι δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία.
Τότε επιτέλους, κατάλαβε: έχουμε ήδη όλα όσα χρειαζόμαστε και καθήκον μας είναι να τα συγκεντρώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο».
Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως κανένα πράγμα δεν έχει νόημα στη ζωή μας, εφόσον το αντιλαμβανόμαστε ξεχωριστά. Όταν όμως τα κομμάτια ενωθούν σε ένα ενιαίο σύνολο, δημιουργείται κάτι νέο και ιδιαίτερα γοητευτικό, κάτι που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε βλέποντας τα μέρη του χωριστά.
Ο καθένας μας έχει πολλές δυνατότητες και ιδιαίτερα στοιχεία. Στόχος είναι να τα συνθέσει προσεκτικά και να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Ας αρχίσουμε από σήμερα λοιπόν να συνθέτουμε τα κομμάτια μας και είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει και θα νιώσουμε μια πρωτοφανή πληρότητα και ευτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευές και χειροτεχνίες: Τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Τα οφέλη της Κλασικής Μουσικής στα παιδιά