Ασφαλές Διαδίκτυο




Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί ίσως αναρωτιούνται ποια είναι η ορθολογική χρήση του διαδικτύου, του χρήσιμου αυτού εργαλείου, και τι πρέπει να προσέχουμε.  Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας φέρνοντας επανάσταση στην επικοινωνία και στην πληροφορία. Όμως η χρήση του ενέχει κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με την δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο και με την έκθεση σε πορνογραφικό και βίαιο περιεχόμενο. Μην ξεχνάμε πως εκτός από τα οφέλη του διαδικτύου στη ζωή μας ο χώρος αυτός είναι συνδεδεμένος με τρία σοβαρά ζητήματα: την ηλεκτρονική παρενόχληση, την σεξουαλική παρενόχληση και την ανήλικη πορνογραφία.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
·         Να αποθαρρύνουν τα παιδιά κάτω  των 2 ετών από τη χρήση οθόνης (τηλεόραση, κινητό, tablet, ηλεκτρονικός υπολογιστής)
·         Να μην υπάρχει τηλεόραση ή συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο στην κρεβατοκάμαρα των παιδιών.
·         Να παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους και να συζητούν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται μαζί.
·         Να περιορίζουν σε 1-2 ώρες ημερησίως το χρόνο που περνάνε για διασκέδαση τα παιδιά τους (άνω των δύο ετών)  μπροστά από την οθόνη 

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά;
·         Δεν στέλνουμε φωτογραφίες σε άτομα που γνωρίσαμε μέσω διαδικτύου
·         Δεν απαντάμε σε  μηνύματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε αμήχανα ή μας πληγώνουν. Τι κάνουμε λοιπόν; Τα αγνοούμε, διακόπτουμε κάθε επικοινωνία και ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς μας ή απευθυνόμαστε σε  κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε.
·         Οφείλουμε να τηρούμε ένα μέτρο στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου      
·         Δεν δημοσιοποιούμε  προσωπικά δεδομένα όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο,σχολείο, επάγγελμα γονιών, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός πιστωτικής κάρτας ή ονόματα φίλων.
·         Δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους που γνωρίζουμε μέσω διαδικτύου και σε καμία περίπτωση δεν συναντάμε στο φυσικό κόσμο άτομα που γνώρισαμε διαδικτυακά χωρίς τη συγκατάθεση ή και την παρουσία του γονέα μας.
·         Δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς ασφαλείας ούτε με τους φίλους μας
·         Δεν παραμελούμε τις σχολικές μας δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντά μας, τους φίλους μας, εξαιτίας της ενασχόλησής μας με το διαδίκτυο
·         Δεν στέλνουμε προσβλητικά μηνύματα μέσω Διαδικτύου. Δεν λέμε ποτέ σε κάποιον κάτι που δεν θα του το λέγαμε κατά πρόσωπο. Ο εκφοβισμός είναι λάθος και διαδικτυακά και εκτός Διαδικτύου
·         Δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να κανουμε κακό σε κάποιον (για παράδειγμα στέλνοντας μηνύματα από e-mail καποιου άλλου, με σκόπο να του δημιουργήσουμε πρόβλημα).

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως το διαδίκτυο αποτελεί πλέον  αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι σαφέστατα ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Όπως και στον φυσικό κόσμο όμως, έτσι και στον διαδικτυακό υπάρχουν κίνδυνοι και τα παιδιά χρειάζονται την καθοδήγηση και την βοήθεια των γονιών τους για να τους διαχειριστούν. Το ιδανικό είναι τα τεθούν από την οικογένεια τα όρια για τη χρήση του διαδικτύου στο σπίτι και στον χώρο του σχολείου οι μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ορθολογικά εντάσσοντάς το δημιουργικά στη μαθησιακή διαδικασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευές και χειροτεχνίες: Τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Τα οφέλη της Κλασικής Μουσικής στα παιδιά